Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - Η... ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΩΔΩΝΑΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ»

Ενημερωτικό Δελτίο

Πολλές είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από τις σχολικές κοινότητες - ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα της οικονομικής κρίσης - για πραγματοποίηση δράσεων εθελοντισμού και αλληλεγγύης, με στόχο την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Αξίζουν σε όλα τα μέλη τους ολόθερμα συγχαρητήρια και αμέριστη υποστήριξη.
Μία τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, στα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια Ιωαννίνων.
Μετά από πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού του σχολείου κ. Ιωάννη Παπαδιώτη, το σχολείο απηύθυνε πρόσκληση στο Σωματείο «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» - Παράρτημα Ιωαννίνων με στόχους:
α. την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με το έργο του Σωματείου και
β. τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού στο σχολείο



Ιδεοθύελλα με αφορμή τα γράμματα της λέξης ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
["ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ" project: Δωδωναία Εκπαιδευτήρια- 10/12/2013 ]
Η δράση αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, ως εξής:
1. Αρχικά, η κ. Σχολική Σύμβουλος 6ης Εκπ/κής Περιφέρειας Ιωαννίνων και Εθελόντρια/Συντονίστρια του "ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ"  Ιωαννίνων, ενημέρωσε το Σύλλογο Διδασκόντων για τους στόχους και το έργο του Σωματείου και για τις δυνατότητες παιδαγωγικής συνεργασίας με το σχολείο, με σκοπό την  ανάπτυξη πνεύματος εθελοντισμού και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα.
2. Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Ιωάννη Παπαδιώτη πραγματοποίησε διδακτική παρέμβαση κατά την οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες μαθητές γενικά για τον εθελοντισμό, παρουσίασε το παράδειγμα του σωματείου "Άρτος-Δράση" και υλοποίησε σχέδιο μαθήματος για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον Εθελοντισμό.
Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και επεξεργάστηκαν Φύλλα Εργασίας με ποικίλες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, με την ορμή, το κέφι και τον ενθουσιασμό της εφηβείας που τους διακρίνει, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση στρώθηκαν στη δουλειά και…
  • Σχημάτισαν τις ομάδες τους, τις "βάφτισαν"  και κατένειμαν τους αναγκαίους ρόλους.
  • Γέμισαν λέξεις, έννοιες και ιδέες το νοητικό σχεδιάγραμμα που τους δώσαμε… 
  • Με κλειδί την έννοια ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, δημιούργησαν ακροστιχίδες ζωής, αυθορμητισμού και ελπίδας.
  • Επεσήμαναν την ανθρώπινη ανάγκη στις πιο ζοφερές της μορφές και αναζήτησαν αίτια, αποτελέσματα και λύσεις για τη φτώχια, την πείνα και τον κοινωνικό αποκλεισμό…
  • Χρησιμοποιώντας στρατηγικές ανάπτυξης δημιουργικής σκέψης, κατέγραψαν τις ιδέες τους για δράσεις που μπορούν οι ίδιοι οι έφηβοι να κάνουν προκειμένου να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν… δράσεις για τη σίτιση και την υποστήριξη συνανθρώπων μας σε ανάγκη … δράσεις για τη διάδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στη σχολική τους κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία μας… 
  • Παρουσίασαν τις εργασίες τους, έλαβαν αποφάσεις για άμεσο σχεδιασμό δράσεων και εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους για συνέχιση των παρεμβάσεων για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στο σχολείο.
Οι έφηβοι μαθητές  και μαθήτριες των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, με την πηγαία τους διάθεση, τη ζωντάνια και τη δύναμη του αυθορμητισμού τους, ανέδειξαν την ανάγκη και την αδιαπραγμάτευτη βούλησή τους να ζήσουν σε έναν κόσμο δίκαιο και αλληλέγγυο, φωτισμένο από τη διαύγεια του νου και την ενεργό δράση της αγάπης … 
Τα παιδιά μας ανοίγουν το δρόμο!
Εμείς, αφουγκραζόμαστε την ανάγκη τους, που είναι και δική μας ανάγκη, και στεκόμαστε δίπλα τους για να τα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Σχετικοί Σύνδεσμοι: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου